Home

Nieuws 1 reactie

Improvac-vaccin gunstig voor CO2-voetafdruk

Capelle aan den IJssel – Vaccinatie van beren met het Pfizer-vaccin Improvac tegen berengeur vermindert de productie van broeikasgassen met 28 kilo CO2-equivalenten per varken.

Dat stelt Pfizer op basis van een onderzoek naar de milieu-effecten van vaccinatie tegen berengeur. Het onderzoek werd uitgevoerd door Gian Luca Baldo, onderzoeker van het bedrijf LC Engineering in Turijn. Gevaccineerde varkens produceren volgens deze studie 60 kilo minder mest dan hun niet gevaccineerde soortgenoten en ze vreten 18 kilo minder voer.

Op basis van deze gegevens stelt de onderzoeker dat een algemene vaccinatie binnen de Europese varkenshouderij het zelfde effect zou hebben als het uit het verkeer halen van 1,6 miljoen auto’s.
Pfizer heeft in dit onderzoek niet gekeken naar intacte beren die niet zijn behandeld met vaccin.

Nationaal veterinair manager Herman Prüst van Pfizer denkt echter dat ook in vergelijking met volledig intacte beren, de gevaccineerde beren gunstiger uit zouden komen. ”De gevaccineerde beren kunnen zwaarder worden gemest en zijn de laatste maand voor slachten veel rustiger in gedrag. Daardoor pakt de voerconversie gunstiger uit.”

Het Improvac vaccin wordt tot nu toe nog nauwelijks toegepast in Europa. Het wordt wel toegepast in de Zwitserse varkenshouderij en in België in een productieproject voor Colruyt. Ook in Nederland wordt het vaccin nauwelijks toegepast.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Herman Prust

    Een kleine kanttekening bij het feit dat Improvac in Europa nog nauwelijks wordt toegepast. Op dit moment zijn we de miljoen dieren die gevaccineerd zijn reeds gepasseerd. Met name in Oost Europese landen wordt het vaccin meer en meer ingezet.
    Wereldwijd zijn al meer dan 18 miljoen dieren gevaccineerd, met in China bijvoorbeeld een groei van 25% per maand.

Of registreer je om te kunnen reageren.