Home

Nieuws 283 x bekeken

IEA probeert olieprijs te dempen

Parijs – Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) van 27 olie-importerende landen brengt de komende 30 dagen 60 miljoen vaten (159 liter) aardolie uit strategische voorraden op de markt.

Hierdoor is de prijs voor olie hard dalende, terwijl de vraag naar bio-ethanol en dus mais en suikerriet eveneens kan afnemen.

Voor de wereldeconomie zijn lagere olieprijzen een impuls, aldus ING. De VS brengt 30 miljoen vaten aan, het overige deel wordt door onder meer Japan, Duitsland, Frankrijk, Zuid-Korea en Canada op de markt gebracht.

De stap volgt op onenigheid binnen het kartel van olie-exporterende landen, Opec. De landen wisten geen akkoord te bereiken over de noodzaak tot productieverhoging, waardoor de olieprijs al lang ver boven de 110 dollar (70 euro) ligt. Volgens diverse banken (waaronder ING) vormt een langdurig hoge olieprijs een gevaar voor economisch herstel.

Voor de landbouw is olie op vier wijzen van belang: het heeft grote invloed op de economie, bepaalt mede de markt voor biobrandstoffen, bepaalt mede vrachtkosten en ten slotte is de landbouw grootgebruiker van diesel.

Of registreer je om te kunnen reageren.