Home

Nieuws 202 x bekeken

Hulp voor Polen op Somerens aspergebedrijf

Someren – FNV Bondgenoten is de Poolse werknemers op het bedrijf van aspergeboerin José Janssen in Someren te hulp geschoten.

Op verzoek van de Poolse ambassade probeert de vakbond deze week vervoer naar huis te regelen. Bovendien vordert de vakbond namens de aspergestekers het geld dat ze nog van haar tegoed hebben.Bestuurder Wim Baltussen heeft dat maandag gezegd.

De werkzaamheden op het bedrijf van José Janssen liggen stil sinds ze anderhalve week geleden weer werd opgepakt wegens nieuwe vermoedens over economische uitbuiting van werknemers.
Baltussen vertelde maandag dat er nog 26 Polen op het bedrijf zijn. Ze vertelden hem dat ze zeven dagen per week, tussen tien en veertien uur per dag werkten. Het loon was 5,50 euro netto per uur (minimumloon is 9,33 euro bruto) maar tot dusver ontvingen de Polen nog alleen voorschotten.

Voor huisvesting in twee- of driepersoonskamers, twee gezamenlijke douches en vier kookpitjes en een wasmachine betaalden ze 10 euro per persoon per dag. Eten kochten ze in de winkel van José Janssen tegen prijzen die twee keer hoger liggen dan in de supermarkt.

De vakbond berekende dat sommige werknemers nog een paar duizend euro tegoed hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.