Home

Nieuws

'Huidige voedselcrisis dreigt permanent te worden'

Rome – De huidige voedselcrisis dreigt permanent te worden nu landen toenemend teruggrijpen op protectionisme, exportverboden, exclusieve leveringsdeals en het opkopen van land in ontwikkelingslanden.

Dat heeft oud-hoofd van de VN en Nobelprijswinnaar Kofi Annan gezegd tijdens de 27e McDougall Memorial-lezing.

Annan, die nu voorzitter is van de Alliance for a Green Revolution in Africa (AGRA), zei dat als landen niet in staat zijn samen te werken aan voldoende voedselproductie, ”de eerste basisbehoefte”, internationale samenwerking op andere vlakken ook gedoemd is. Onderdeel van de samenwerking zou het terugbrengen van subsidies voor boeren in rijke landen zijn.

Annan wees op het onverantwoordelijke gedrag van een aantal landen die onvoldoende voedsel produceren en een overvloed aan geld inzetten om grond op te kopen of te leasen in ontwikkelingslanden. Volgens een rapport dat Annan aanhaalde is in Afrika 2009 een gebied zo groot als Frankrijk opgekocht.

Annan zei dat de wereldvoedselorganisatie FAO de leiding moet nemen bij het transparant maken van wereldwijde voedselvoorraden, opdat speculatie en beweeglijkheid van prijzen afnemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.