Home

Nieuws

’Hof van Saksen was goudgerande belegging’

Velserbroek – Recreatiepark Hof van Saksen was in 2005 een ”goudgerande” belegging. Het was bijna onverantwoordelijk geweest het niet onder de aandacht te brengen van agrariërs. Dat zegt directeur Jaap Eringa van LTO Noord Verzekeringen.

Eringa vindt het ook niet onhandig dat een belangenorganisatie de naam verbindt aan het tegen betaling aan de man brengen van risicovolle producten.

WLTO Verzekeringen, een rechtsvoorganger van LTO Noord Verzekeringen, bracht tussen 2004 en 2006 voor een commissie van 1,3 miljoen euro het Hof van Saksen onder de aandacht van boeren en tuinders. Het recreatiepark lijkt af te stevenen op een faillissement. Bijna 800 boeren staken in totaal circa 27 miljoen euro in het fonds.

”Het was in 2005 een buitengewoon goed idee te beleggen in Arko Finance, dat het geld stak in Hof van Saksen”, aldus Eringa. ”Het was een tijd van onrustige beurskoersen en lage rentes. Stenen hadden een neutraal, nee zelfs defensief beleggingsprofiel. We hebben daarmee zeker niet misgekleund. Ook grote institutionele beleggers stapten met goede moed in.”

LTO Noord Verzekeringen is in 2006 gestopt met het aanbieden van beleggingsproducten vanwege praktische redenen, aldus Eringa. ”Het is zeker niet zo dat we vinden dat je als verzekeringsmaatschappij niet tegen betaling beleggingsproducten onder de aandacht kan brengen. Iedereen doet het. Dat LTO Noord in de naam staat, betekent nog niet dat wij onderdeel zijn van de vereniging.”

Eringa, die overigens pas sinds december de scepter zwaait over de verzekeringsmaatschappij, vindt het vreemd dat zijn bedrijf als ook belangenorganisatie LTO Noord dingen worden verweten. ”Er was toch vraag uit de markt? It takes two to tango. Wanneer mooie rendementen waren neergezet, wat de eerste jaren ook gebeurd is, had toch ook niemand geklaagd.”

”Ik heb hier files van elke boer die geld in Phanos heeft gestoken, en ze hebben allemaal getekend voor het lezen van de prospectus, en ook voor het op de hoogte zijn val alle risico’s. Wij voelen ons zeker betrokken bij de slachtoffers, maar absoluut niet schuldig. Als men rechtszaken wil beginnen, zie ik dat echt zonder spoor van zenuwen tegemoet.”

Naast Arko Finance, een fonds van Phanos, bracht WLTO Verzekeringen ook tegen betaling het Vastgoed Fundament Fonds en het Synvest Real Estate Fund onder de aandacht. Het rendement van beide fondsen stond de laatste jaren meermalen onder druk door de ingestorte vastgoedmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.