Home

Nieuws 1 reactie

'Hoe meer krachtvoer, hoe meer Ehec-bacteriën in rundermest'

Mainz – De krachtvoerinzet in de grootschalige rundveehouderij vergroot de emissie van Ehec-bacteriën via de mest. Dat beweert de Zwitserse bio-onderzoeksinstelling, het Schweizer Forschungsinstitut für biologischen Landbau (FiBL).

In een aflevering van Frontal21 op de Duitse tv-zender ZDF stelde veterinair Christophe Notz van dit instituut vast, dat ’de Ehec-epidemie door mensen is gemaakt’. Weliswaar zijn runderen volgens de Zwitser van nature Ehec-dragers, maar de uitscheiding van deze bacteriën stijgt ’exorbitant’ naarmate meer krachtvoer wordt ingezet en des te riskanter is dat voor de volksgezondheid, zo meent hij. Het FiBL baseert zijn these op praktijkproeven. De remedie tegen het Ehec-gevaar is daarom naar zijn opvatting een minder intensieve productie in met name ook de veehouderij.

Frontal21 voerde Notz op in een bijdrage die de achtergrond en de oorzaken van de Ehec-affaire van de afgelopen weken probeerde te belichten. Dierlijke mest was echter niet de bron van de epidemie. Uitgaande van de jongste inzichten is de bron te vinden geweest in kiemgroente, bij de teelt waarvan geen dierlijke mest te pas komt. Los daarvan is krachtvoer volgens de overheersende opvattingen onontbeerlijk voor een doelmatige melkproductie. Ook dat wijst Notz echter van de hand. ”Koeien die minder melk hoeven te geven zijn gezonder en dat betekent lagere kosten die de kleinere melkopbrengst compenseren.”

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    J.M. Wijsmuller

    Met interesse dit bericht gelezen; het is voor mij als veterinair nog steeds een raadsel waarom de intensivering in de veehouderij niet voldoende uitgaat van de bijzondere eigenschappen die het maagdarmsysteem van het rund kenmerkt. Economisch omgaan met voeding en productie zou mijns inziens tot een wezenlijk verantwoorder veehouderij kunnen voeren. In mijn boek: "Koeien en hun aard" heb ik o.a. een respectvolle veehouderij willen bepleiten. De zienswijze van Christofphe Notz spreekt mij zeer aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.