Home

Nieuws 260 x bekeken 1 reactie

Haringvlietsluizen eind 2014 op een kier

Den Haag – De Haringvlietsluizen worden op zijn vroegst eind 2014 opengezet. Eerst moet duidelijk worden hoe verzilting van nabijgelegen landbouwgrond kan worden voorkomen.

Dat zei staatssecretaris Joop Atsma dinsdagavond tijdens een debat met de Tweede Kamer. Aanvankelijk zou het zogenaamde Kierbesluit, dat elf jaar oud is, in 2010 in werking moeten zijn getreden. Door de vertraging zijn de kosten nu met 6 miljoen euro gestegen tot ruim 41 miljoen. Dit extra geld wordt door het kabinet betaald uit het budget voor de Kaderrichtlijn Water.

De meeste fracties in de Tweede Kamer zijn blij met het voornemen het Kierbesluit uit te voeren. Met name de oppositie heeft daar verschillende keren sterk op aangedrongen. Het kabinet was aanvankelijk niet van plan de sluizen op te zetten, omdat dit tot verzilting van landbouwgrond zou kunnen leiden. Volgens Atsma zijn er echter geen alternatieven om te voldoen aan internationale afspraken hierover.

”Een pluim voor deze staatssecretaris”, zei Stientje van Veldhoven (D66). ”Het is heel goed dat hij heeft besloten zich aan de gemaakte afspraken te houden.” Paulus Jansen (SP) gaf aan het besluit ’verstandig’ te vinden, maar uitte wel zijn ergernis over de in zijn ogen zwabberende koers van het kabinet. ”Het is een staaltje flipperkastbesluitvorming dat doet denken aan de Hedwigepolder; overigens hoop ik dat de flipper daar nog een extra switch zal maken.”

PVV en VVD zijn juist teleurgesteld door het kabinetsbesluit. Volgens liberaal Anne-Wil Lucas had de Kamer er verstandig aan gedaan een in 2003 ingediende motie om het Kierbesluit terug te draaien, aan te nemen. ”Het is zuur te constateren dat het nu te laat is.” PVV’er Richard de Mos: ”Wij kiezen nu voor Nemo en zijn vriendjes en daarmee wordt de vis duur betaald.”

Staatssecretaris Atsma ontkende dat het alsnog uitvoeren van het Kierbesluit samenhangt met het voornemen van het kabinet de Hedwigepolder niet onder water te zetten. Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) gaf vorige week aan dat het kan helpen de Vlamingen gunstig te stemmen een alternatief voor de ontpoldering te accepteren. ”Ik heb geen enkel contact met Vlaanderen hierover gehad”, zei Atsma. ”U moet mij echt geloven.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Beste mhr Atsma er is veel maatschappelijke weerstand tegen het kierbesluit.In het verleden hebben zowel het havenbedrijf Rotterdam-WLTO-verschillende Gemeenten en Waterschappen aangegeven tegen het verzilten van het Haringvliet te zijn.Ook inlaatpunten voor drinkwater moeten worden verplaatst.Terwijl de winst voor het millieu minimaal is.Gezien het veranderde klimaat waardoor de verzilting in west Nederland alleen maar toeneemt kan het toch niet zo zijn dat de ons omringende landen ons houden aan afsraken die in het verre verleden zijn gemaakt???

Of registreer je om te kunnen reageren.