Home

Nieuws 1 reactie

'Handel mag niet worden overgeslagen bij steun Ehec-drama'

Den Haag - Handelsbedrijven dreigen aan de Ehec-affaire ten onder te gaan en Nederland moet zich dus in Brussel hard maken voor financiële steun. Dat zegt Willem Baljeu, voorzitter van handelskoepel Frugi-Venta.

Volgens Baljeu dreigt een blijvende vraaguitval en moet direct een aanvalsplan voor promotie worden ingezet.

De Nederlandse handel leed de laatste twee weken ongeveer 62 miljoen euro schade. De schade zal echter door een blijvend wantrouwen jegens groenten veel groter uitvallen. “Voor kleine en middelgrote handelsbedrijven die veel zaken doen met Duitsland en Rusland is deze crisis in potentie dodelijk. Van een gewoon bedrijfsrisico is geen sprake meer wanneer Duitsland de communicatie zo verzorgd, en de Russen de grens dichtgooien.”

Wanneer Brussel geen geld wil vrijmaken, hoopt Baljeu op een binnenlandse oplossing. Voor een civiele rechtsgang richting Duitsland loopt Baljeu niet warm.

De teelt krijgt volgens Baljeu te weinig geld van Brussel, maar de handel is compleet overgeslagen. “Dat verdient de handel niet want zo goed als de handel de teelt nodig heeft, geldt ook dat de teelt de handel nodig heeft. De Greenport Holland is in het hart geraakt.”

“Een tweede spoor dat gevolgd moet worden, ligt in de promotie. Brussel wil 20 miljoen co-financieren, maar de sector kan een zelfde bedrag echt niet ophoesten. Bovendien duren die procedures te lang. We moeten nu direct beginnen. Mogelijk moet er geld van het Productschap worden vrijgespeeld.”

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    This niet te geloven , er zijn vele tegenvallers in het boeren leven. In het verleden riepen de ministers . Het hoort bij het ondernmersschap . Nu vallen ze over elkaar heen om de telers te gemoed te komen. . Wil men laten zien dat we niet zonder de EU kunnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.