Home

Nieuws 196 x bekeken

Groenvoederdrogerijen zien aanvoer toenemen

Oostwold – Hoge krachtvoerprijzen hebben de aanvoer bij Nederlandse groenvoederdrogerijen flink laten stijgen. In alle vestigingen werd meer gras en/of luzerne aangevoerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een overzicht van de Vereniging van Nederlandse Groenvoederdrogerijen (VNG).

”Luzerne doet het dit jaar erg goed”, vertelt Eiko Jan Duursema, voorzitter van de VNG. Het gewas heeft weinig last van het warme en droge voorjaar. ”Dit jaar zijn we in de tweede week van mei al begonnen met het drogen van luzerne. Vorig jaar begonnen we pas eind mei.”

Dat de aanvoer van vooral luzerne dit jaar vroeg op gang is gekomen is goed terug te zien in de gestegen aanvoercijfers van Abbekerk, Oostwold, Ruinerwold en Kortgene, waar een groot aandeel van de productie uit gedroogde luzerne bestaat. Ook de drogerijen in Oosterwolde en Opeinde, die zich richten op het drogen van gras, zagen hun productie stijgen. ”Door eigen gras of luzerne te drogen hebben de veehouders krachtvoer van eigen bedrijf.” Door het droge weer liggen de kosten voor het drogen van gras en luzerne volgens Duursema lager dan onder normale weersomstandigheden.

agd.media

Of registreer je om te kunnen reageren.