Home

Nieuws

Glaskracht wil voor reces handtekening CO2-emissieruimte

Zoetermeer – LTO Noord Glaskracht wil dat de overheid voor het zomerreces procedures afronden en duidelijkheid geeft over de emissieruimte van de glastuinbouw in de periode 2013 tot 2020.

Volgens voorzitter Nico van Ruiten is er overeenstemming over de hoogte, maar duren procedures te lang om de overeenkomst rond te krijgen. ”Het is belangrijk dit voor de zomer rond te krijgen. We kunnen niet tot oktober wachten. Telers moeten er rekening mee houden bij hun investeringsplannen, ook moet een sectorsysteem ingericht worden en een algemene maatregel van bestuur.” Hij zei dat tijdens de energiecommissie van PT eerder deze week.

Al langer bekend was dat de emissieruimte voor de tuinbouw wordt verscherpt. Uit een overzicht van het Productschap Tuinbouw blijkt dat de emissieruimte per bedrijf wordt vastgesteld op de historische CO2-emissie in de periode 2010 tot en met 2012. Bedrijven met investeringen in energiezuinig telen worden zo extra beloond.

In oktober wil de sector een brede campagne opzetten om bedrijven te motiveren in te schrijven. Het sectorsysteem is een tegenprestatie voor de verlaagde energiebelasting. Dat levert tuinders circa 90 miljoen euro op, circa 36.000 euro per bedrijf per jaar.

Voor het PT is het sectorsysteem een nieuwe taak. Plannen gaan uit van een sluitende controle- en handhavingstaak. Over het voortbestaan van het PT wordt nog later dit jaar gesproken.

Of registreer je om te kunnen reageren.