Home

Nieuws 257 x bekeken 1 reactie

'Geen heffingsverhoging door plannen topteam'

Den Haag – Heffingsverhoging voor tuinbouwbedrijven lijkt niet aan de orde als eigen bijdrage aan de actie-agenda van het Topteam Tuinbouw. Dat vraagt de overheid circa 220 miljoen te investeren uit het topsectorbudget van 1,5 miljard euro, maar er zit een cofinancieringsverplichting in.

Volgens Timo Huges, verantwoordelijk voor de plannen van de tuinbouw, wordt circa 150 miljoen euro samen met de Agro&Food sector gevraagd uit ontwikkelingsgelden. De overige 70 miljoen euro wordt deels door het bedrijfsleven opgebracht door uitbreiding van innovatie-inspanningen en het ombuigen van bestaande collectieve geldstromen.

In het rapport Bron voor Groene Energie, dat de voorstellen van de tuinbouw voor extra investeringen opsomt, staat een intentieverklaring van koepel Plantum dat veredelingsbedrijven investeringen in innovatie zullen uitbreiden. Zelf spreekt Huges van een intentie tot verdubbeling. Veredelaars dragen nu al 30 procent bij aan de begroting van het Technologisch Topinstituut Groene Genetica (TTI-GG).

Ook het PT geeft in het rapport aan achter de doelstellingen van het actie-agenda te staan. Het PT zal volgens deze plannen gaan fungeren als collectant, waarbij de regie wordt overgedragen aan een regie-orgaan met daarin Greenport Holland, kennisinstituten en het ministerie van ELI.

Minister Verhagen stelde vrijdag in Den Haag bij de presentatie van de plannen voor de 10 topteams al de financiering van de topinstituten voorlopig te zullen voortzetten. Ook wil Verhagen dat bedrijven privaat onderzoek kunnen aftrekken van de vennootschapsbelasting en komt er een financieringsfonds voor financiering van risicodragend onderzoek voor met name MKB-bedrijven in Nederland.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Als het werkelijk zo is dat het rapport stelt dat het PT zal gaan fungeren als collectant - dan is het gebouwd op drijfzand.

Of registreer je om te kunnen reageren.