Home

Nieuws 186 x bekeken

Geen aanpassing landbouwbeleid in verband met risico rampen

Den Haag – Het Nederlandse en Europese landbouwbeleid hoeft niet vergaand te worden aangepast om de gevolgen van rampen beter te kunnen beheersen. 

Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker in reactie op onderzoek van het Platform Landbouw, Innovatie en Samenleving (LIS), waarbij de gevolgen van grote rampen zoals een grootschalige uitbraak van dierziekten, misoogsten of het stilvallen van de sojaimporten zijn bekeken.

”Enige zekerheid omtrent de aard van risico’s is nodig om te kunnen beoordelen of voorzorgsmaatregelen doelmatig of zinvol zijn”, zegt Bleker. Hij noemt het nemen van voorzorgsmaatregelen een afweging van kosten en de mate van afdekking van risico’s.

Bleker voorziet dat er in Europa geen sprake zal zijn van voedseltekorten. ”Bedrijven kunnen wel failliet gaan, maar dat zie ik als risico waar ondernemers primair zelf voor verantwoordelijk zijn”, aldus de staatssecretaris.

Bleker ziet er niets in om de teelt van eiwitrijke gewassen via subsidies te stimuleren. ”Dit zou wel via innovatie plaats kunnen vinden, maar voor een concurrerende teelt van eiwitrijke gewassen in Nederland zie ik op dit moment geen mogelijkheden”, aldus Bleker.

Of registreer je om te kunnen reageren.