Home

Nieuws

Gavin Neath (Unilever): stop subsidie op biobrandstof

Noordwijk – Het is verkeerd om de productie van biobrandstoffen met subsidies te stimuleren. Dat vindt Gavin Neath, vice-president duurzaamheid bij levensmiddelingenconcern Unilever.

Net als de meeste susidies, aldus Neath, verstoren ook die voor biobrandstoffen de markt. De beschikbare grond in de wereld is in de eerste plaats nodig om voedsel te produceren. ”De huidige bezorgdheid om brandstof in plaats van om gewassen is pervers als je bedenkt dat we één miljard hongerigen hebben. Als je dat weet, waarom dan grond reserveren om brandstof te produceren voor Porches en Mercedessen.” Volgens Neath is voor de productie van graan voor 1 liter biobrandstof 4.000 liter water nodig.

Neath deed zuin uitspraken op Agri Vision, een agri- en foodconferentie van Nutreco in Noordwijk. Hij heeft geen bezwaren tegen de tweede generatie biobrandstoffen uit reststromen.

Neath noemt voedselveiligheid onderdeel van het grotere vraagstuk van hoe straks een wereldbevolking van 9 miljard mensen duurzaam kan leven binnen de natuurlijke beperkingen van de aarde. Bedrijven kunnen niet kiezen voor groei of duurzaamheid. ”We moeten met allebei aan de slag.” In zijn Sustainable Living Plan spreekt Unilever van een verdubbeling van de productie bij een gelijktijdige verkleining van de milieubelasting. ”Onze doelen omvatten het plan om in 2020 onze landgrondstoffen voor 100 procent uit duurzame landbouw te halen.”

Op de Nutreco-conferentie (375 deelnemers uit 37 landen) heerste vrij algemeen de opvatting dat de aarde op duurzame wijze de 9 miljard mensen kan voeden die erin 20105 op zullen rondlopen. Waarbij dan wordt vastgesteld dat op het gebied van voeldselproductie, verwerking, distributie nog enorme slagen gemaakt zullen moeten worden.

Behalve dat grond en voedselgewassen niet voor brandstof ingezet zouden moeten worden, moeten verliezen worden beperkt, meent Neath. ”Verder zijn een goede handel en distributie van voedsel en landbouwproducten noodzakelijk.”

Of registreer je om te kunnen reageren.