Home

Nieuws

'Gaten in noodfonds Ehec'

Barendrecht – Het Europese noodfonds voor Ehec dekt schade niet voor telers die in de eerste fase buiten de interventieregeling bleven. Afzetorganisaties en LTO pleiten voor een andere oplossing voor deze telers.

In de eerste weken van de crisis zijn producten onder het niveau van interventieprijs afgezet. Het noodfonds biedt daarvoor geen oplossing. Volgens koepel voor afzetorganisatie DPA blijkt het juridisch niet mogelijk ook voor deze partijen het verschil tussen de werkelijke afzetprijs en interventieprijs te vergoeden. ”Hier ligt de echte pijn voor veel telers. Er is discussie over, ook binnen afzetorganisaties”, laat DPA weten.

Veel partijen zijn onder het interventieprijs verkocht. ”Dat kan gebeurd zijn om klanten aan zich te binden. De afzetorganisaties hebben aan die vraag voldaan door te verkopen voor lagere prijzen.” Ook zijn partijen verkocht via de veiling voor prijzen onder het interventieniveau.

Telers waren niet op de hoogte van details van de opkoopregeling, stelt LTO Noord Glaskracht. LTO vindt daarom dat ook deze schade onder de uitkering van het noodfonds zou moeten vallen. Bleker zal hier aandacht voor vragen bij de Europese Commissie.

Het noodfonds biedt wel de mogelijkheid om productie te staken of product groen te oogsten. De hoogte voor de vergoedingen zijn nog niet duidelijk. DPA verwacht dat ook de vergoeding gebaseerd is op een vergoeding van 50 procent van de kosten van de bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.