Home

Nieuws

Ganzenvrienden sturen brandbrief aan Bleker

Den Haag - Vijf dierenorganisaties hebben een brandbrief aan staatssecretaris Bleker gestuurd met het verzoek om het ganzenbeleid van de zogeheten G7 naast zich neer te leggen.

De organisaties willen een nieuwe overleggroep met daarin minstens twee dierenwelzijnsorganisaties. Die overleggroep zou een andere aanpak voor de ganzenproblematiek moeten uitwerken.

Het voorstel van de G7 voorziet onder meer in het afmaken van 100.000 ganzen per jaar. De organisaties noemen dat 'onethisch en mens- en dier-onwaardig'. Bovendien zou het geen structurele, duurzame oplossing bieden. Omdat de gans zich snel voortplant, zou elk jaar een nieuwe slachting nodig zijn, aldus de organisaties in de brief.

Als alternatief voor het massaal doden van ganzen noemen de organisaties het plaatsen van rasters tussen broedgebieden en omliggende landbouwgronden. Het gaat om de organisaties Stichting Comité Dierennoodhulp, Werkgroep Park en Fauna, Stichting Rechten voor al wat leeft, Stichting Een Dier Een Vriend en Stichting Ganzenbescherming Nederland. De drie eerstgenoemde deden eerder al een oproep aan leden van Vogelbescherming Nederland en Vereniging Natuurmonumenten om hun lidmaatschap op te zeggen. Beide organisaties maken deel uit van de G7 en staan achter de voorgenomen maatregelen tegen de ganzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.