Home

Nieuws 291 x bekeken

Ganzenakkoord in gevaar als jacht winterganzen mag

Den Haag – Het toestaan van jacht op ganzen in de winter is een zware bedreiging voor het ganzenakkoord dat zeven organisaties recent sloten om de overlast van ganzen in Nederland aan te pakken. Dat zegt Jan Jaap de Graeff, directeur van Natuurmonumenten in reactie op berichten in diverse media dat staatssecretaris Henk Bleker van landbouw en natuur in de nieuwe Natuurwet de jacht op overwinterende ganzen wil toestaan.

”We hebben lang gesproken met LTO Nederland, Staatsbosbeheer, de Vogelbescherming, de Landschappen, de FPG en APnl over een akkoord over de bestrijding van zomerganzen. In het akkoord hebben we afgesproken dat we zomerganzen gaan bestrijden, maar dat we winterganzen met rust laten”, legt De Graeff uit. Afgesproken is dat boeren die schade ondervinden van de winterganzen hiervoor een vergoeding krijgen.

 De Graeff vreest dat door het toestaan van jacht op winterganzen het akkoord uit elkaar valt, waardoor alle afspraken teniet worden gedaan. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat de Vogelbescherming gaat procederen tegen de afschot van vogels en dat agrariërs meer vergoeding willen voor de schade die ze hebben door de ganzen. ”Ik zou ook graag een dringend beroep doen op de staatssecretaris om het ganzenakkoord niet te negeren”, aldus De Graeff.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.