Home

Nieuws

GD waarschuwt voor gif uit luchtwassers

Deventer – Lekwater uit luchtwassers kan zo giftig zijn dat varkens van enkele slokken binnen tien minuten dood kunnen zijn.

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft de afgelopen maand twee meldingen gehad van ongelukken, waarbij varkens dood gingen als gevolg van vergiftiging door lekwater.

In het mededelingenblad GD Varken meldt de Gezondheidsdienst dat het lekwater ook voor de mens gevaarlijk is bij consumptie.

De oorzaak van de vergiftiging is de nitrietvorming in het water van de luchtwassers. Zowel in chemische als in biologische luchtwassers wordt ammoniak uit de lucht gehaald en omgezet in nitriet. Het nitriet wordt vervolgens omgezet in stikstof en zuurstof.

Nitriet neemt in het bloed de plaats in van zuurstof. Het bloed verliest daardoor het vermogen om bloed te vervoeren. Nitrietvergiftiging leidt tot de verstikkingsdood van varkens.

Ongelukken gebeuren doordat de luchtwasinstallatie gaat lekken en het nitrietwater bij de varkens terecht komt. De GD adviseert varkenshouders om de luchtwasinstallatie regelmatig te controleren op lekkage. De aanvoer van water naar de luchtwasser mag niet worden gecombineerd met andere waterleidingen en het afgevoerde waswater mag niet in de stal terecht komen.

Hoewel nitriet een gevaarlijke gifstof is, komen vergiftigingen door zwavelwaterstof in de varkenshouderij meer voor, zegt toxicoloog Guillaume Counotte in GD Varken. Het gifgas ontstaat bij het mixen of uitpompen van mest. ”Jaarlijks gebeuren daar nog de meeste ongelukken mee.”

Of registreer je om te kunnen reageren.