Home

Nieuws 184 x bekeken

Franse fruitmarkt heeft redelijk 2010 achter de rug

Parijs– De Franse markt voor appels, peren en pithoudende vruchten heeft over het algemeen gezien een redelijk 2010 achter de rug.

De prijzen begonnen het seizoen op een goed niveau en zijn ook gedurende de rest van het jaar ’correct’ gebleven. De uitvoer van appels en peren naar andere EU-landen zakte echter flink in terwijl de handel naar derde landen juist wat aantrok.

Dat schrijft de agrarische infodienst Agreste in een jaaroverzicht. Zowel bij appels als peren lag de oogst onder het gemiddelde van de voorafgaande vijf jaren. Bij peren komt die terugloop zelfs uit op elf procent. Dat komt in beide gevallen voor een deel voor rekening van een verdere reductie van het areaal. Met name bij peren komt de vergelijking met het vorige seizoen echter ook slechter uit doordat 2009 juist een uitstekend perenjaar was.

Frankrijk zag de appelexport na twee jaren van terugval vorig jaar weer bescheiden aantrekken. Dat komt uitsluitend door de handel met derde landen die ruim een kwart hoger lag dan het vijfjaarlijks gemiddelde. De uitvoer naar de EU-landen daalde echter met 13 procent. Bij peren doet zich een vergelijkbaar fenomeen voor. Hier kon Frankrijk 68 procent meer exporteren naar derde landen maar liep de uitvoer naar de EU-collega’s juist met 16 procent terug.

Of registreer je om te kunnen reageren.