Home

Nieuws 199 x bekeken

Frankrijk wil snelle deal voor database voedselprijzen

Parijs – Frankrijk wil dat op de G20 volgende week een overeenkomst wordt gesloten over het opzetten van een wereldwijde database met marktgevoelige informatie zoals graan-en sojavoorraden.

Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy verklaard tijdens een toespraak voor agrarische vakbonden die samenkwamen bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso).

De database komt wat Sarkozy betreft onder controle van de VN-wereldvoedselorganisatie FAO. Het plan is één van een serie antwoorden op de beweeglijkheid van voedselprijzen, benadrukt Sarkozy. De president zegt dat het openbaar zijn van meer marktrelevante informatie vanzelf schommelingen beperken. Direct ingrijpen in de markt door prijzen te zetten of limiteren wil de politicus van de rechts-liberale UMP-partij nadrukkelijk niet.
De gedachte is dat termijnmarkten signalen uit de markt, zoals misoogsten of groeiende vraag, blijven vertalen. Sarkozy wil de uitschieters die het gevolg zijn van speculatie uit de markt halen. Overigens ontkennen de meeste wetenschappelijke rapporten (VN, Oeso, FAO) dat speculatie een belangrijke oorzaak vormen voor de stijging van wereldwijde voedselprijzen.

Eerder pleitte de Franse minister van landbouw Bruno Le Maire voor een dergelijke database, die hij Jiont Agriculture Data Initiatieve (JADI) noemt. Er bestaat echter veel weerstand omdat landen als Rusland en China de voorraadinformatie van strategisch belang achten voor de veiligheid en sociale harmonie. Voor grote agriconcerns als ADM, Cargill en Bunge is het vergaren van unieke, dus niet vrije informatie over oogsten en voorraden dan weer van commercieel belang.

Volgens Sarkozy moeten de kritische landen over hun zorgen heen stappen en begrijpen dat stijgende grondstofprijzen een wereldwijd probleem zijn, waarvoor geen louter lokale oplossingen denkbaar zijn. Volgens Sarkozy werkt een markt alleen wanneer voldoende informatie beschikbaar is. Nu loopt kapitalisme op één in plaats van twee benen, aldus Sarkozy.

Prijzen voor granen waren de laatste vijf jaar twee keer zo beweeglijk als in de periode van 1990 en 2005. De beweeglijkheid is bij suiker verdrievoudigd en verviervoudigd voor rijst. Rijst is het hoofdvoedsel voor een kwart van de mensheid.

Overigens heeft een systeem als JADI in de energiemarkten nauwelijks gewerkt. De G20 top voor machtigste landen vindt plaats op 22 en 23 juni. Frankrijk is voorzitter van de G20.

Of registreer je om te kunnen reageren.