Home

Nieuws

Feed design-lab komt van de grond

Oirlo – Voor het eind van het jaar gaan waarschijnlijk de eerste palen de grond in voor het zogenoemde Feed Design Living Lab.

Dat zegt initatiefnemer Jan Janssen van mengvoerbedrijf Vitelia. Het vergunningentraject is ver gevorderd.

Het nieuwe veevoedingslab moet nieuwe technieken en ideeën ontwikkelen voor de mengvoerindustrie. Janssen ziet bijvoorbeeld grote mogelijkheden om reststromen uit de tuinbouw via nieuwe technieken geschikt te maken voor verwerking in mengvoerfabrieken. Janssen: “Het is zonde dat we nog niet beschikken over dit soort technologieen. Het zou zo maar kunnen dat we anders over technieken hadden beschikt om de doorgedraaide komkommers, waar we nu mee te maken hebben door de Ehec-crisis, te verwerken in mengvoeders.”

Initiatiefnemers voor dit lab van het eerste uur zijn Vitelia, machinefabrikant Dinnissen, IT-bedrijf Imtech en Has Den Bosch. Daar is inmiddels ook DSM bij gekomen en bulkopslagspecialist Welgro. Ook Wageningen Universiteit en veevoerinstituut De Schothorst zijn betrokken bij het initiatief. Vanuit het buitenland hebben de Belgische Mengvoerfederatie Bemefa en de internationale veevoerorganisatie Fefac steun toegezegd. Het zelfde geldt ook voor ZLTO en LLTB. In totaal hebben 25 bedrijven hun steun toegezegd, zo meldt Janssen.

Het nieuwe lab gaat verrijzen in de gemeente Venray. Het totale project vergt een investering van zo’n vier miljoen euro. Op de lange termijn zou er een kennis en adviescentrum aan de nieuwe onderzoeksfaciliteit kunnen worden gekoppeld.

Vitelia organiseert op 16 juni een symposium over de plannen voor het lab. Ook wil Vitelia zijn vernieuwde pas heropende fabriek in Ysselsteyn die dag presenteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.