Home

Nieuws

'Faillissementen bij aanhouden Ehec-affaire'

Den Haag – Een aantal komkommerbedrijven zal failliet gaan wanneer de Ehec-affaire nog weken aan zal houden.

Duitsland is voor telers immers de belangrijkste afzetbestemming, en juni is ook de belangrijkste afzetmaand van het jaar. Dat meldt het landbouweconomisch instituut LEI.

Hoewel er geen bewijs is dat (Spaanse) komkommers de E.-coli bacterie verspreiden, wordt het niet uitgesloten.

Het LEI, onderdeel van Wageningen Universiteit, noemt geen specifieke schadebedragen. De organisatie spreekt van een ”massale” vraaguitval van komkommer in Duitsland. Hierdoor ontstaat overaanbod op andere markten, en dus verdere druk op komkommerprijzen. Ook andere groenten als sla en tomaat worden in Duitsland fors minder geconsumeerd, maar deze neemt het LEI niet mee in de analyse.

De telers kunnen dit nauwelijks hebben, aldus het LEI. Veel bedrijven herstellen nog van een vorige prijscrisis en komen snel in financiële problemen. Banken beloven flexibel te zijn, bleek gisteren uit een rondgang, maar het LEI denkt dat een faillissement bij het lang aanhouden van problemen moeilijk te vermijden is voor sommige bedrijven.

De kans bestaat dat ook elders de consumptie terugloopt. In Nederland worden ook minder komkommers verkocht dan gebruikelijk, bevestigen supermarkten, al valt de terugval naar verluid mee.

Jaarlijks wordt ruim 70 procent van de Nederlandse komkommers uitgevoerd. Juni is nog vóór mei en juli de belangrijkste maand voor de afzet.

Of registreer je om te kunnen reageren.