Home

Nieuws 351 x bekeken

FNV houdt stakingen bij aardappelverwerker Aviko

Steenderen – FNV-Bondgenoten gaat stakingen organiseren bij aardappelverwerker Aviko. De vakbond wil de fabrieken in Steenderen en Lomm plat leggen omdat de onderhandelingen over een nieuwe cao zijn vastgelopen.

Aviko wil de pensioenen dit jaar niet indexeren, zegt FNV-bestuurder Ben Roodhuizen. ”Wij hebben voorgesteld dat een commissie de pensioenregeling bekijkt. Toen Aviko dit weigerde zijn we eind april uit het cao-overleg gestapt. Ook al doen de andere vakbonden niet mee, de FNV is in staat beide fabrieken stil te leggen.”

Bestuurder Jan Admiraal van vakbond De Unie zegt dat zijn vakbond en de CNV de onderhandelingen hebben opgeschort maar niet meedoen aan de staking. ”Op de meeste punten zoals loon en looptijd zijn we het bijna eens. Het komt weinig voor dat de vakbonden niet gezamenlijk optrekken in cao-onderhandelingen.”

Manager van Dick van der Aart van Aviko is verbaasd over de FNV-actie. ”Ik dacht dat werkonderbrekingen niet meer aan de orde zijn. Wij willen de extra pensioenkosten voor Aviko bespreekbaar maken. Recent sloten de sociale partners een landelijk akkoord over het pensioenstelsel.”

Of registreer je om te kunnen reageren.