Home

Nieuws 234 x bekeken

FAO: sprinkhanen eten oogst Madagaskar op

Rome – De voedselvoorziening in Madagaskar wordt bedreigd door een sprinkhanenplaag. De sprinkhanen vraten reeds 300.000 hectare landbouwgrond zo goed als kaal en de sprinkhanen planten zich voort en hebben honger. Dat meldt de wereldvoedselorganisatie FAO.

Tenminste 13 miljoen mensen worden in hun levensonderhoud bedreigd. Dat is meer dan de helft van de totale bevolking van het Afrikaanse eiland. Volgens de FAO kost het 7,6 miljoen Amerikaanse dollar (5,3 miljoen euro) om de 300.000 hectare weer voor nieuwe beplanting gereed te maken.

De behandeling moet plaats vinden tussen november 2011 en mei 2012. ”We moeten ook de dynamiek uit de sprinkhanenpopulatie halen”, aldus Annie Monard, die namens de FAO de sprinkhanen te lijf gaat. ”De gevolgen van de plaag kunnen nog jaren gevoeld worden. Het is het meest kosten-effectief preventief op te treden.”

Tussen oktober 2010 en april 2011 zijn door de FAO, VN-fonds Cerf en de Amerikaanse officiële hulpinstantie Usaid lokale anti-sprinkhanenteams getraind. Circa 200.000 hectare werd vanuit helikopters besproeid met anti-insectenspray. Naast reguliere pesticiden zijn ook voor het eerst biologische pesticiden op basis van een voor sprinkhanen dodelijke fungus ingezet.

Nog eens 27.000 hectare is door grondteams aangepakt. De Franse hulporganisatie ADF werkt met de FAO aan de uitwerking van noodprotocollen mocht de sprinkhanenpopulatie in de toekomst weer plotseling dreigen uit te groeien tot een plaag.

Of registreer je om te kunnen reageren.