Home

Nieuws

Export groenten en fruit uit Nieuw Zeeland neemt toe

Christchurch - De export van appels en peren neemt tot 2014 toe met 13,8 procent tot 455 miljoen dollar (315 miljoen euro). De export van groenten uit Nieuw Zeeland neemt in omzetwaarde de komende twee jaar met 12,5 procent toe tot 630 miljoen dollar (435 miljoen euro). Dat meldt het Nieuw-Zeelandse ministerie van landbouw, MAF.

MAF noemt voor fruit het succes van de export van Jazz. In 2011 neemt de afzet van het appelras toe met 35 procent, aldus de organisatie. De komende jaren zal de groei van Jazz maar ook met name Royal Gala en Pink Cribb verder toenemen. Wel maakt de MAF een voorbehoud vanwege de wisselkoers van de ‘kiwi dollar’, Die is in waarde het laatste jaar flink toegenomen, wat Nieuw Zeelandse producten relatief duurder maakt voor afnemers.

Volgens MAF kunnen Nieuw-Zeelandse producenten van appels en peren hun marktaandeel uitbreiden in Australië en Azië. Australië weerde lang Nieuw-Zeelandse appels maar moet volgens een uitspraak van de WTO de grenzen openen. Het grootste deel van de omzetstijging komt dan ook op het conto van hogere verkochte volumes.

De afzet van groenten neemt vooral toe op Aziatische markten als Zuid-Korea en Japan. Vanwege een tekort aan uien in Europa neemt ook de export van uien naar met name het Verenigd Koninkrijk toe.
Vanwege het grote belang voor Nieuw Zeeland wordt de uitvoer van kiwi apart vermeld. MAF verwacht dat in volume de export de komende jaren toeneemt met 6 procent. De waarde neemt ruim 30 procent toe tot 1,3 miljard dollar (924 miljoen euro).

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.