Home

Nieuws 214 x bekeken 1 reactie

Experts kijken naar MKZ-test Kootwijkerbroek

Kootwijkerbroek – De test die leidde tot de MKZ-besmetverklaring in Kootwijkerbroek in 2001 gaat opnieuw onder de loep. Staatssecretaris Henk Bleker stelt twee onafhankelijke internationale experts aan.

De deskundigen moeten kijken of het Centraal Veterinair Instituut (toen nog ID-Lelystad) destijds voldoende verzekerd heeft dat het uitgangsmateriaal waarop het MKZ-virus is gekweekt, schoon was.
Het CVI heeft geen document kunnen overleggen waaruit blijkt dat er een ingangscontrole is uitgevoerd op het uitgangsmateriaal, dat bestond uit lammerniercellen. Het CVI zegt dat de cellen schoon waren en dat dat ook gebleken is bij andere tests met hetzelfde materiaal.

De experts krijgen toegang tot alle bijbehorende documenten en andere gegevens die bij het CVI aanwezig zijn. Het verslag van de deskundigen wordt betrokken bij het besluit van de staatssecretaris in de bewarenprocedure van Kootwijkerbroekers tegen het besluit tot ruiming in 2001.

Henk Bleker zegt dat het externe onderzoek los staat van de instelling van een onafhankelijke commissie, waarover hij in gesprek is met de Stichting Onderzoek MKZ-crisis Kootwijkerbroek. Een eerdere poging om tot de instelling van zo’n commissie te komen strandde in 2003.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Onafhankelijk.....toch?

Of registreer je om te kunnen reageren.