Home

Nieuws 174 x bekeken

Europa in greep van extreem weer

Berlijn —Extreme meteorologische omstandigheden beginnen tot de orde van de dag te behoren in Europa. In Duitsland en Frankrijk heeft het nog nooit zo weinig geregend in mei als dit jaar, terwijl juni met stortbuien en overstromingen is ingezet.

Experts waarschuwen dat Europa steeds meer rekening moet gaan houden met zware schade en economische verliezen als gevolg van de klimaatwijziging. In de deelstaat Hessen viel afgelopen zondag meer dan 100 millimeter, bijna het dubbele van het maandgemiddelde.

Ook in Frankrijk hield noodweer lelijk huis zondag. In het zuidwestelijke departement Vaucluse vernielde hagel grote oppervlaktes landbouwgewassen, een "apocalyptische situatie", volgens André Bernard, voorzitter van de regionale landbouwersfederatie. "De storm heeft twee derde van de gewassen in de Vaucluse schade toegebracht. De verliezen lopen in de honderden miljoenen euro's."

Stormen van dit type zijn een rechtstreeks gevolg van de klimaatwijziging, verzekeren verschillende deskundigen. "We moeten leren leven met extreme gebeurtenissen want de klimaatverandering verscherpt", zegt Friedrich Wilhelm Gestengarbe, adjunct-directeur van het Onderzoeksinstituut voor Klimaatimpact in het Duitse Potsdam. "Er zullen twee of drie keer zoveel zware stormen en overstromingen zijn als voordien."

Ook de droogte eist zijn tol. Nog nooit sinds het begin van de metingen in 1893 viel er in de lente zo weinig regen in Duitsland als nu, zegt Uwe Kirsche, woordvoerder van de Duitse meteorologische dienst DWD.

In sommige streken, onder meer in Wiesbaden in het Zuiden, viel gemiddeld 33 millimeter in de lente. "Dat is minder dan 18 procent van het gemiddelde", zegt Kirsche. "Het was ook de warmste lente, na die van 1881." De landbouwgewassen rijpten vroeg maar de oogst was klein, aldus de DWD-woordvoerder.

In Frankrijk trof de droogte 54 van de 96 departementen. De prefectuur van het departement Meuse, in het noordoosten van het land, nam op 25 mei draconische noodmaatregelen om het waterverbruik te beperken. Ze waarschuwde dat de waterreserves bijna uitgeput waren.

De Franse landbouwers zeggen dat de droogte een voorbode is van nog zwaardere rampen. Christian Schwalbach, landbouwer in het departement Lorraine, bij de Belgische grens, ziet dezelfde klimaatsignalen als in het "desastreuze jaar 2003", toen minstens twintigduizend mensen omkwamen als gevolg van extreme lente- en zomertemperaturen.

Of registreer je om te kunnen reageren.