Home

Nieuws

Europa en Rusland praktisch akkoord

Moskou – De Europese Commissie en Rusland zijn het praktisch eens over de exportvoorwaarden waaronder Europese groenten naar Rusland mogen.

Dat meldt het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Het akkoord komt naar verwachting donderdag tot stand. De afspraak tussen de Europese Commissie en Rusland komt er op neer dat exporteurs naast het bestaande plantenziektenkundige gezondheidscertificaat een garantie bieden op basis van algemene monitoring op de aanwezigheid van microbiële verontreinigingen. Het Europees-Russische akkoord is praktisch gelijk aan de overeenkomst die het landbouwministerie eerder zegt te hebben gesloten.

Het is de vraag of met het akkoord de export meteen op gang kan komen, omdat de exporteurs nog niet precies weten hoe de Russen de voorwaarden uitleggen. De export naar Rusland heeft nu drie weken stil gelegen, hetgeen een omzetverlies heeft opgeleverd van ongeveer tien miljoen euro per week.

Dat Nederland na het vorige week bereikte akkoord niet direct is gaan exporteren, maar daarover eerst in conclaaf is gegaan met de Europese partners, is volgens een woordvoerder van het ministerie de Nederlandse uiting van Europese solidariteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.