Home

Nieuws 197 x bekeken

Ehec-procedure verhindert uitvoer naar Rusland nog

Den Haag – De uitvoer van groente naar Rusland is nog niet hervat door uitvoeringsproblemen.

Volgens handelskoepel Frugi Venta past de wijze van verstrekking van Ehec-certificaten door de Voedsel- en Waren Autoriteit niet bij de exportpraktijk.

Donderdag zijn geen Ehec-vrij-verklaringen uitgegeven door de VWA. Ook voor vrijdag wordt niet verwacht dat veel partijen groente voorzien worden van zo’n verplichte verklaring, denkt handelskoepel Frugi Venta. Oorzaak is de uitvoering.

Inge Ribbens, beleidsmedewerker bij Frugi Venta: ”De Ehec-verklaring is gekoppeld aan de fytosanitaire inspecties. Veel exporteurs maken gebruik van de inspecties in Litouwen, maar de overeenkomst maakt alleen een Ehec-verklaring van de nationale lidstaat mogelijk. We hopen dat de koppeling tussen Ehec-verklaring en fytokeuring wat losser komt te staan. We hebben daar wel voor gepleit.”

Voor de uitvoer van met name paprika is de koppeling van nationale fyto-inspectie en een Ehec-vrij-verklaring bijzonder nadelig. Nederland kent een monitoringsprogramma voor trips, maar Nederlandse bedrijven zijn daar nog niet mee begonnen. Voor zo’n fytoverklaring van de Nederlandse overheid moeten die bedrijven eerst een aantal weken onderzocht worden.

Uit een rondgang blijkt verder dat Russische importeurs nog terughoudend zijn en veelal nog niet op de hoogte van het besluit van de Russische overheid. Verder zit de Russische markt vol met Turkse tomaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.