Home

Nieuws 443 x bekeken

Ehec overtreft economische crisis

Bleiswijk – De gevolgen van de Ehec-crisis voor teeltbedrijven zijn zwaarder dan de economische crisis, zegt Glaskrachtvoorzitter Nico van Ruiten.

Hij vindt het onverteerbaar dat de Duitse overheid het consumptie-advies voor saladegroente nog niet aanpaste.

Bedrijven worden zwaarder getroffen door de Ehec-crisis. ”Qua heftigheid steekt deze er met kop en schouders boven uit. De directe schade door wegvallen van vraag is niet eerder gezien”, aldus Van Ruiten.

De interventieregeling en aanvullende regeling van Rabobank en garantieregeling zijn evenwel niet genoeg. ”Met interventie wordt slechts 10-20 procent van de kostprijs vergoed, maar een Europees noodfonds moet het verschil met de normaal verwachte opbrengst dekken. We ijveren met Bleker voor zo’n Europees fonds.”

Op dit moment zijn veertig controleurs bezig om de schade op te nemen bij de bedrijven. Dat is nodig om in aanmerking te komen voor de interventieregeling. Het is alleen niet duidelijk wanneer de interventieregeling volledig is ingetekend door de betroffen bedrijven.

Vandaag kreeg ook de paprika-afzet een harde klap te verduren en lijkt ook hier product gestort te moeten gaan worden.

Het GroenteFruitBureau werkt momenteel plannen uit voor een impulsactie voor het herwinnen van consumentenvertrouwen in Duitsland nadat de Europese Commissie daarvoor besloot geld vrij te maken. Van Ruiten sloot eerder een schadeclaim bij Duitse instanties niet uit, maar een Europees noodfonds is de meest geëigende route voor schadevergoeding, denkt hij. ”Wie dat fonds vervolgens vult is meer een politieke zaak”

Of registreer je om te kunnen reageren.