Home

Nieuws 303 x bekeken

EU voor etikettering herkomst vers vlees

Brussel – Vers varkensvlees en vers pluimveevlees mogen, net als rundvlees, ook worden geëtiketteerd naar land van herkomst. Voor verwerkt vlees en zuivel geldt deze labelling niet.

Dit is de uitkomst van een drie-partijenoverleg tussen Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie, zo melden bronnen bij de Commissie.
Het Europees Parlement wilde een herkomstetikkettering voor alle vlees, alsook voor zuivel, maar daar waren de lidstaten en de Commissie tegen. Zij vinden dat te ingewikkeld om te kunnen garanderen. De Commissie heeft een zogenoemd impact-assessment beloofd voor over twee of drie jaar, om te bezien of dan verdere maatregelen mogelijk zijn.
Wordt de verbrede etikettering voor vers vlees ingevoerd, dan wil de Nederlandse vleessector toe naar een zogenoemd licht regime, voor zowel rund, als varkens- en kippenvlees. De sector wil met name het geboorteland van de productiedieren buiten de labelling laten. Vleessectoren in andere lidstaten zijn dezelfde menig toegedaan. Dit omdat anders te veel verschillende productstromen moeten worden gemaakt.
Het Europees Parlement (EP) wilde ook een verplichte labelling voor alle vlees dat onverdoofd is geslacht. De Europese Raad en de Commissie zijn daar tegen. Met name Frankrijk en Spanje, met grote moslimgemeenschappen in hun midden, zijn fel tegen zo’n maatregel.
In Nederland wordt verdoofd halal geslacht, in Zuid-Europa nauwelijks. Het EP heeft zijn oorspronkelijke eis voor etikettering laten vallen, maar wil daar later op terugkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.