Home

Nieuws

'EU moet voortouw pakken bij Ehec-crisis'

Brussel - De EU moet tot een centraal gecoördineerde aanpak komen van de Ehec-affaire.

Dat zegt de belangenorganisatie voor boeren en coöperaties, Copa-Cogeca. Ondertussen blijven Spanje en Duitsland met modder naar elkaar gooien. Spanje claimt dat de eigen telers door de affaire 200 miljoen euro omzet per week verliezen. De uitbraak van E.coli heeft tot dusver 16 mensen in Duitsland en Zweden gedood en meer dan 1.000 mensen ziek gemaakt. Duitsland wees eerst op een verdenking van Spaanse komkommers, maar de verdachte partij is volgens laboratoriumtests niet de oorzaak van de uitbraak. Dat betekent nog niet dat Spaanse komkommers niet toch de bron van de uitbraak kunnen zijn.

Volgens Spaanse media blokkeren Duitsland, Rusland, Denemarken, Tsjechië, Luxemburg, Hongarije, Zweden en België vanwege de Duitse communicatie Spaanse producten. Niet alleen komkommers worden geweerd, in de praktijk worden ook leveringen van tomaten, sla en watermeloen afbesteld.

Wat Copa-Cogeca betreft loopt de communicatie voortaan via de Europese Commissie. De gevolgen van foutieve of niet duidelijk gecommuniceerde gegevens kunnen immers desastreus zijn voor familiebedrijven, aldus de organisatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.