Home

Nieuws 208 x bekeken

EU en Japan onderzoeken draagvlak voor handelsverdrag

Brussel – De EU en Japan hebben tijdens een bilaterale topbijeenkomst een voorzichtige eerste stap richting een vrijhandelsverdrag (FTA) gezet.

Volgens de voorzitter van de Europese Commissie, Manuel Barroso is een FTA ”van strategisch belang voor beide landen.” De landbouw heeft veel te winnen bij het sluiten van een FTA.

De topbijeenkomst mag toch niet worden gezien als de officiële start van onderhandelingen richting een vrijhandelsverdrag. De Spaanse voorzitter benadrukte ook dat een dergelijk verdrag gepaard moet gaan met een overeenkomst over een aantal niet nader genoemde politieke en sectorspecifieke issues. Het verdrag kan liberalisering ondersteunen, juist nu een wereldhandelsverdrag ver weg lijkt.

De Europese Commissie en Japan leggen zich volgens de slotverklaring toe op ”het onderzoeken van het draagvlak voor een diep en veel omvattende FTA, met aandacht voor importtarieven, non-tarifaire exportbeperkingen, intellectueel eigendomsrecht, investeringsvoorwaarden en publieke aanbesteding.”

De Europese Commissie zal de komende maanden inventariseren in hoeverre de 27 lidstaten van de EU bereid zijn tot gesprekken over een FTA met Japan. De EU is al verwikkeld in fel door de landbouwlobby bestreden onderhandelingen met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur, met lidstaten als Brazilië en Argentinië.

De bilaterale handel tussen Japan en de EU heeft een waarde van 10 miljard euro. Waar een verdrag met Mercosur wordt gezien als een bedreiging voor de land- en tuinbouw, is een verdrag met Japan mogelijk een kans. Japan wil vooral meer toegang tot de EU-markt voor industriële producten, terwijl de EU van Japan markttoegang wil voor diensten en landbouwproducten.

Vanuit Nederland is het eerste kwartaal voor 78,45 miljoen euro aan voeding en levende dieren uitgevoerd naar Japan, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. Nederland voerde voor 7,3 miljoen euro aan voeding en levende dieren uit Japan in. Daarmee is Japan van geringe betekenis voor de Nederlandse landbouwhandel.

Het lastige van een verdrag is dat Japanse invoerheffingen door de bank genomen niet overdreven hoog zijn, maar het land op onder meer fytosanitair gebied eisen stelt die volgens veel landen onredelijk zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.