Home

Nieuws 315 x bekeken

EP: geen grote reductie budget platteland

Brussel – Het Europees Parlement zal een grootschalige reductie van het budget voor plattelandsontwikkeling niet accepteren. Dat zei Europarlementariër Albert Dess donderdag na aanname van zijn rapport over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Dess reageert daarmee op geluiden dat voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie de tweede pijler van het GLB wil schrappen. Eerder zei ook al landbouwcommissaris Dacian Ciolos dat daar geen sprake van kan zijn.

Woensdag en wellicht ook donderdag vergadert de Commissie over meerjarenbegroting van de Europese Unie. Dan wordt bekeken op welke zaken kan worden bezuinigd. De tweede pijler van het GLB is een van de onderwerpen op de agenda, maar het lijkt niet waarschijnlijk dat daarin flink gesneden zal worden.

Ondertussen werkt Ciolos aan zijn definitieve voorstellen voor de hervorming van het GLB. De presentatie daarvan zou aanvankelijk voor de zomer plaatshebben, maar is uitgesteld tot oktober, mede in verband met discussies over het budget.

Vrijdag liet de Vogelbescherming weten dat het schrappen van pijler twee dramatisch zal uitpakken voor de biodiversiteit. De internationale koepelorganisatie Birdlife International heeft daarom een brandbrief aan Barroso gestuurd.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.