Home

Nieuws

EP: begroting moet met 5 procent stijgen

Straatsburg - Het Europees Parlement (EP) houdt vast aan een stijging van de meerjarenbegroting met minimaal 5 procent. Dat bleek woensdag tijdens een plenair debat in Straatsburg over een eerder in de begrotingscommissie aangenomen rapport.

Volgens een meerderheid van de parlementariërs is het noodzakelijk dat het budget voor de periode 2014-2020 stijgt, wil de Europese Unie al haar doelen halen. Brussel geeft per jaar zo’n 120 miljard euro uit. Bijna de helft daarvan gaat naar de landbouw.

Tegelijkertijd daagt het EP de lidstaten die een bevriezing van de begroting voorstaan met voorstellen te komen voor de bijstelling van ambities. “We moeten de slechte gewoonte stoppen om alsmaar meer politieke doelen te stellen zonder daar geld voor vrij te maken”, zegt de Spaanse christendemocraat en rapporteur Salvador Garriga Polledo. “Een verlaging van de begroting is geen reële optie voor diegenen die geloven in een sterk Europa.”

De uitgaven op landbouwgebied moeten volgens het EP minstens op het huidige peil blijven, net als het budget voor regionale ontwikkeling. In energie moet meer worden geïnvesteerd, terwijl op bureaucratie kan worden bezuinigd.

Het parlement heeft zich tevens uitgesproken tegen speciale kortingen voor lidstaten op de afdracht aan Brussel en pleit voor de invoering van een eigen, Europese belasting. Eerder heeft de Europese Commissie al aangegeven aan een voorstel daartoe te werken, dat overigens weinig steun van de lidstaten zal krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.