Home

Nieuws 371 x bekeken

Durflening kan verwezenlijkt worden

Den Haag - Volgens de rechtbank kan de door een moeder aan haar dochter verstrekte durflening verwezenlijkt worden.

De lening moet worden verrekend met moeder's overbedelingsschuld. Verder wordt het beroep op het vertrouwen dat door een folder zou zijn gewekt, verworpen.

Kort samengevat is de uitspraak van rechtbank Den Haag de volgende:

Vader en moeder hebben aan één van hun dochters een durflening (ook wel Tante Agaathlening genoemd) van 14.000 euro verstrekt. Vader overlijdt. Er is een testament met een ouderlijke boedelverdeling. De dochters krijgen wegens overbedeling van moeder een vordering op haar van elk 55.000 euro, welke pas bij het overlijden van moeder opeisbaar wordt. Na acht jaar blijkt dat, afgezien van die vordering, de durflening niet door dochter terugbetaald kan worden. In oktober 2009 scheldt moeder de lening kwijt. In geschil is of de lening niet meer voor verwezenlijking vatbaar is.

Volgens de rechtbank kan de lening verwezenlijkt wordenr. Moeder mag haar schuld altijd aflossen, ook als die schuld pas bij haar overlijden door de dochter kan worden opgeëist. Moeder moet haar vordering (de durflening) dus verrekenen met haar overbedelingsschuld.

Volgens moeder mocht zij aan een folder het vertrouwen ontlenen dat de durflening bij haar aftrekbaar zou zijn. De rechtbank oordeelt dat de passages waarop zij een beroep doet niet zien op de vraag of de lening bezien vanuit de crediteur, voor verwezenlijking vatbaar is. Daar kan zij geen vertrouwen aan hebben ontleend. Ook overigens kan zij aan die folder geen vertrouwen ontlenen.
Verder doet moeder een beroep op de redelijkheid en billijkheid. Echter, de rechter mag niet de innerlijke waarde of billijkheid van de wet beoordelen. Voor het geval het beroep is op te vatten als een beroep op de hardheidsclausule wordt overwogen dat toepassing daarvan is voorbehouden aan de minister van financiën.

Het beroep wordt vervolgens ongegrond verklaard.

Meer informatie: rechtbank Den Haag van 20 mei 2011 nummer 2010/02859

Of registreer je om te kunnen reageren.