Home

Nieuws 189 x bekeken

Duitsland speurt naar verdachte kiemgroente

Düsseldorf - Duitse autoriteiten roepen burgers op om verdachte verpakkingen met kiemgroente in te leveren. Zij hopen zo met meer zekerheid te kunnen vaststellen dat kiemgroenten de boosdoeners zijn van de Ehec-epidemie. Dat zei de minister van Consumentenbescherming van de deelstaat Noordrijn-Westfalen zaterdag.

Na lange onzekerheid over de verspreider van de gevaarlijke darmbacterie, meldde vrijdag het Robert Koch Institut, vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM, dat kiemgroenten hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van de Ehec-epidemie zijn.

De besmette kiemgroenten werden onder meer aangetroffen in een dorpje bij Bonn. Nadat zijn vrouw en kind ziek waren geworden, had de vader des huizes het etenswaar uit het afval opgevist en aan onderzoekers overgedragen. De man had in tegenstelling tot zijn vrouw en dochter niet van het product gegeten, en was ook niet ziek geworden.

Toch staan nog veel vragen open. Als bron van de besmetting wordt naar een biologisch bedrijf in Bienenbüttel gewezen, dat zo'n 75 kilometer ten zuiden van Hamburg ligt. Maar omdat het bedrijf aan alle hygiëne-eisen voldoet, is het onduidelijk hoe de Ehec-bacterie daar terecht is gekomen. Ook is het nog een raadsel hoe de darmbacterie in Noordrijn-Westfalen slachtoffers heeft kunnen maken, omdat er geen verband lijkt te zijn met de firma in Bienenbüttel.

Of registreer je om te kunnen reageren.