Home

Nieuws 245 x bekeken

'Dier dat lijdt bij slacht alsnog verdoven'

Den Haag – Het zonder verdoving slachten van dieren is een vorm van ”godsdienstig belijden”, maar CDA, ChristenUnie en SGP vinden wel dat er alleen ritueel geslacht zou mogen worden als daar een vergunning voor is gegeven.

De dierenarts die bij deze slacht moet zijn, mag het dier bovendien alsnog bedwelmen als het na 45 seconden nog niet het bewustzijn heeft verloren. Alleen een slachthuis dat voldoet aan strikte voorwaarden krijgt een vergunning en de slachters moeten voldoen aan eisen van bekwaamheid.

Met dat voorstel komen de drie confessionele partijen vandaag tijdens het slotdebat over het plan waarmee de Partij voor de Dieren (PvdD) een einde wil maken aan de uitzondering in de wet die het mogelijk maakt dat joodse en islamitische slagers nu nog zonder verdoving dieren slachten.
CDA, SGP en ChristenUnie zijn tegen een verbod op onverdoofd -ritueel- slachten omdat dit de vrijheid van godsdienst aantast. Vooralsnog was een ruime Kamermeerderheid van VVD, PvdA, PVV, SP, D66, GroenLinks net als de Partij voor de Dieren voor verdoofd slachten, om te voorkomen dat de dieren extra lijden en stress ervaren. PvdA en D66 geven aan dat ze nog steeds dierenwelzijn voorop hebben staan, maar de partijen werken wel aan een voorstel dat moet voorkomen dat de godsdienstvrijheid onnodig wordt beperkt.

Ook CDA, ChristenUnie en SGP vinden dat hun idee de godsdienstvrijheid in stand houdt en het dierenwelzijn verbetert. Henk Jan Ormel (CDA) ziet het als een ”handreiking naar andere partijen die voor dierenwelzijn en minderheidsgroepen in ons land” willen opkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.