Home

Nieuws 238 x bekeken

Dier bedwelmen mag, maar is niet koosjer

Amsterdam – ”Bij de koosjere slacht is altijd een dierenarts aanwezig. Wij zijn ervan overtuigd dat het dier binnen een aantal seconden het bewustzijn verliest. Als dat niet het geval is, kunnen wij leven met het feit dat het dier alsnog wordt bedwelmd. Maar dan is het niet geschikt voor de koosjere consumptie.”

Dat zei Ronnie Eisenmann van de Joodse Gemeente Amsterdam woensdag in een reactie op het voorstel van SGP, CDA en de ChristenUnie dat rituele slacht wat hen betreft is toegestaan mits daar een dierenarts bij is en het dier alsnog wordt bedwelmd als het na 45 seconden nog niet het bewustzijn heeft verloren.

Ook vinden de christelijke partijen dat er alleen ritueel geslacht mag worden als daar een vergunning voor is gegeven. Alleen een slachthuis dat voldoet aan strikte voorwaarden krijgt zo’n vergunning en de slachters moeten voldoen aan eisen van bekwaamheid.

De Joodse Gemeente Amsterdam maakt zich over die vergunning geen zorgen. ”Aan de eis dat een slachter goed moet zijn opgeleid, voldoen wij of kunnen we voldoen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.