Home

Nieuws 159 x bekeken

Denemarken compenseert telers uit eigen zak

Kopenhagen – Het Deense landbouwministerie ziet zich gedwongen om zelf de groentetelers te compenseren voor de Ehec-schade. Uit Brussel blijken de Denen volgens bewindsman Henrik Høegh niets te kunnen verwachten, in tegenstelling tot de concurrenten/collega’s in Duitsland, Nederland en Spanje.

Oorzaak is dat de Deense telers tijdens de Ehec-crisis geen producten uit de markt hebben genomen maar gewoon hebben verkocht tegen een lagere prijs, aldus het relaas van Høegh over de besluitvorming in Brussel. Høegh mikt op een directe compensatie van maximaal 7.500 euro per ondernemer. Daar blijft het echter niet bij. Via een omweg komt er nog een soort compensatie.

Høegh: ”Sommige telers hebben een schade geleden van het tien- tot twintigvoudige daarvan. Daarom werken we eraan om ook geld te vinden voor initiatieven voor afzet, onderzoek en bedrijfsadvies. Het is van belang dat de Deense consument het vertrouwen in verse groente weer terugkrijgt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.