Home

Nieuws 177 x bekeken

Compensatie tuinders nu 210 miljoen

Brussel – De Europese Commissie stelt 210 miljoen euro beschikbaar voor de compensatie van de tuinbouwsector. Dat is 60 miljoen meer dan dinsdag was aangekondigd.

Met het geld wordt een deel van de schade vergoed, die telers hebben geleden door het wegvallen van de vraag in verband met de uitbraak van Ehec. Het gaat om 50 procent van de waarde van teruggetrokken producten. Voor leden van producentenorganisaties kan de steun oplopen tot 70 procent.

Een hoger percentage is volgens eurocommissaris Dacian Ciolos niet mogelijk. Lidstaten hebben namelijk zelf ook al maatregelen getroffen en overcompensatie moet te allen tijde worden voorkomen, zo zei hij woensdag tijdens een persconferentie in Brussel.

De referentieprijs is het gemiddelde van de jaren 2008 tot 2010. In aanmerking voor vergoeding komen komkommers, tomaten, sla, courgettes en paprika’s, die in de periode van 26 mei tot 30 juni vanwege de crisis niet zijn verkocht. Aan het einde van deze maand kijkt Ciolos of de regeling kan worden beperkt, of juist dient te worden uitgebreid. Hij deed overigens geen concrete toezeggingen over meer geld.

Ciolos gaf verder aan dat het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) eigenlijk niet is ingericht om met dergelijke crises om te gaan. Hij pleit ervoor daarmee rekening te houden bij de onderhandelingen over het landbouwbeleid na 2013. De 210 miljoen die nu wordt vrijgemaakt, is afkomstig van het huidige GLB-budget.

Behalve een financiële bijdrage wil Ciolos de promotie van groente en fruit stimuleren. Daartoe wordt het selectieproces voor Europese subsidieprogramma’s versneld.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.