Home

Nieuws

Communicatie belangrijk bij dierziektecrisis

Den Haag – Communicatie en een snelle afhandeling van schadevergoeding zijn belangrijke aandachtspunten als het gaat om de voor bereidingen op dierziekten.

Dat schrijft minister Edith Schippers van volksgezondheid in reactie op onderzoek van het RIVM naar de gevolgen van de Q-koortscrisis. Hierbij werd vooral gekeken naar het effect van een dierziektecrisis op mensen van wie het bedrijf getroffen is.

Uit het onderzoek blijkt dat geitenhouders vinden dat ruimingen netjes zijn verlopen. De ruimingen en vooral de bedrijfseconomische gevolgen daarvan hebben echter wel veel stress veroorzaakt. Individuele gevallen hebben hulp gezocht bij hun psychische klachten als gevolg van de ruimingen. Het RIVM concludeert dat deze hulp een beperkt effect heeft zolang de oorzaak van de stress, de onzekerheid over het bedrijf, blijft bestaan.

Communicatie over de gang van zaken en het maken van een inschatting van de economische gevolgen draagt bij aan een betere verwerking van de crisis door de getroffen ondernemers.

Of registreer je om te kunnen reageren.