Home

Nieuws 191 x bekeken

Commissie: Kroatië wordt achtentwintigste lidstaat

Brussel – Als het aan de Europese Commissie ligt kan Kroatië op 1 juli 2013 als achtentwintigste lidstaat toetreden tot de EU.

De onderhandelingen met het Oost-Europese land zijn bijna afgerond. Op vier moeilijke dossiers, waaronder financiën en mensenrechten, is er echter nog geen overeenstemming bereikt met Brussel. Daarnaast is goedkeuring van de huidige lidstaten vereist. Niettemin is commissievoorzitter José Manuel Barroso positief gestemd.

Kroatië heeft sinds 2004 de status van kandidaat-lidstaat. Afgelopen april werden de onderhandelingen op agrarisch vlak afgerond. De huidige voorzitter van de EU, Hongarije, wil de overige dossiers uiterlijk op 30 juni kunnen sluiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.