Home

Nieuws 160 x bekeken

Ciolos: veel onterechte aanvragen steunregeling tuinders

Luxemburg - Een groot aantal tuinders heeft ten onrechte een beroep gedaan op de Europese steunregeling voor schade als gevolg van Ehec-uitbraak.

Dat zei eurocommissaris Dacian Ciolos dinsdag na afloop van de landbouwraad in Luxemburg. "Wij zijn nu in de volgende fase beland en moeten ervoor zorgen dat de begroting van 210 miljoen euro op goede en verantwoorde wijze wordt besteed", zei hij tijdens een persconferentie. "Dat is belangrijk, omdat we op basis van voorlopige gegevens hebben kunnen vaststellen dat er in de meeste lidstaten aanvragen zijn binnengekomen die moeilijk te verklaren zijn. Het gaat er echt om die aanvragen goed door te lichten."

Staatssecretaris Henk Bleker voelt zich niet aangesproken door de opmerkingen van Ciolos. Volgens een woordvoerder is Nederland 'goed georganiseerd'. De Europese Commissie verwacht half juli een compleet overzicht van alle aanvragen te hebben. Aan het einde van de maand wordt bekeken of het beschikbare budget voldoende is. Dan wordt ook opnieuw gesproken over een mogelijke regeling voor tuinders die producten ver onder de marktprijs hebben verkocht.

Ciolos gaf verder aan dat op korte termijn een Europese promotiecampagne voor groenten wordt gelanceerd. Het gaat om een kleinschalig initiatief, vooruitlopend op projecten aan het einde van het jaar. "Voordat de grote campagnes op gang komen, willen we al met wat kunnen beginnen", zei hij. "Daarom wordt nu gewerkt aan het beschikbaar stellen van audiovisueel materiaal."

Of registreer je om te kunnen reageren.