Home

Nieuws 326 x bekeken

Ciolos bekijkt mogelijkheden extra steun jonge boeren

Brussel – De Europese landbouwcommissaris Dacian Ciolos kijkt naar mogelijkheden om steun voor jonge agrariërs in de eerste pijler van het Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid onder te brengen. Die toezegging deed hij in Brussel in de aanloop naar de stemmingen over het voorstel van het nieuwe GLB.

De Europese organisatie voor jonge boeren, Ceja, reageert positief op de toezeggingen van Ciolos. ”Wij pleiten al langer voor extra steun voor jonge agrariër in de vorm van een extra bijdragen bovenop de directe betalingen”, legt Ceja-voorzitter Joris Baecke uit.

Hij bedrukt dat er steeds minder jonge boeren komen en dat de periode van bedrijfsoverdracht steeds langer gaat duren. ”Uit onderzoek blijkt dat de komende jaren veel prijsschommelingen van agrarische producten worden verwacht. Dat is vooral voor jonge ondernemers lastig. Met een top-up in de eerste vijf jaar na bedrijfsovername hebben ze een extra buffer waardoor jonge agrariërs eerder het bedrijf kunnen overnemen”, aldus Baecke. Hij ziet het als een stimulans voor de verjonging van de agrarische sector.

Of registreer je om te kunnen reageren.