Home

Nieuws 235 x bekeken

'Challenger' winnaar Speciale Iriskeuringen

Lisse – De Iris ‘Challenger’ met de hoogste score van alle inzendingen uit de bus gekomen bij de gehouden speciale iriskeuringen van de KAVB.

In de keuringszaal bij de CNB in Lisse werd maandag de laatste van drie keuringsdagen gehouden waarbij de Hollandse iris centraal stond. Alle keuringsdagen samen levert een duidelijke winnaar op, namelijk Iris ‘Challenger’ van Kwekersvereniging Omniris, die hiermee 9,30 punten scoorde. De speciale prijs werd aan deze inzending toegekend.
De tweede plaats bij de grofbollige irissen werd een gedeelde plaats tussen I. ‘Nofa White’ en I. ‘Hommes Blue’ van respectievelijk Kwekersvereniging Saturnus en Kwekersvereniging Hommes Blue scoorden 9,20 punten.

Bij het overall klassement van de fijnbollige irissen wist Maverdige International met de gele zaailing ‘Golden Eagle’ te winnen met 9,25 punten. De tweede plaats met 9,15 punten werd gedeeld met twee keer een inzending van de zaailing TP van Boesaard en de grote gele zaailing 03.000.16 van Iris Nova.

Johan van Scheepen, de taxonoom van de KAVB constateert dat tijdens de drie keuringsdagen door zo’n tien verschillende inzenders meer dan 150 verschillende vazen met irissen werden ingebracht. “Veel nieuwigheden maken duidelijk dat het vak niet stil zit met de veredeling. Naast veel zaailingen in verschillende tinten en kleuren werden er ook verscheidene mutanten geshowd. Het vak heeft keus genoeg voor de nabije toekomst. Deze bloem met een vorstelijke verschijning is een geweldenaar voor de bloemisterij en voor beplantingen in tuin en park. Het kleurenpalet wordt langzaam maar zeker breder. Het zou zonde zijn hier iets van te missen en de inzendingen van afgelopen maandag zijn dan ook nog volop te bewonderen bij CNB.”

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.