Home

Nieuws

Cees Breed showt Zigidanus

Lisse – Van het geslacht Zigidanus zijn achttien soorten bekend, waarvan Cees Breed deze week Zigidanus elegans showt in de keuringszaal bij de CNB in Lisse.

De bloei is in trossen en de groenachtig witte bloemetjes zijn stervormig. De geschiedenis vermeldt dat Indianen zich te goed deden aan de in de nabijheid groeiende Camassia die ‘Quamash’ werd genoemd. Er waren er echter ook die in plaats daarvan de Zigidanus verorberden, hetgeen dramatisch voor ze afliep, want het gewas bevat een dodelijk gif. De Indianen noemde Zigidanus dan ook ‘Non-Quamash’.

In de stand van Breed staan deze week overigens nog meerbijzonderheden. Zoals de forse, in schermen bloeiende Allium ‘Firmament’, een korte Arisaema candidissimum, een genetisch korte Triteleia ‘Dexter’ en de prachtig bloeiende Albuca spiralis ‘Frizzle Sizzle’ met heel types gekruld blad.

Th. J. de Groot showt deze week onder andere een prima vaas met Brodiaea californicum, de kortere Boriaea elegans en nog kortere Brodiaea purdyi.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.