Home

Nieuws 330 x bekeken 1 reactie

CO2-sectorsysteem wordt na 2013 strenger

Zoetermeer - Het voorgestelde CO2-sectorsysteem wordt vanaf 2013 strenger omdat de overheid de zogeheten emissieruimte voor de sector dan beperkt. Dat meldt het Productschap Tuinbouw (PT).

De sector is in overleg met zowel wetenschappers van Wageningen Universiteit en topambtenaren. Invoering van het systeem is al door de ministerraad goedgekeurd.

De sector testte het CO2-sectorsysteem in de voorbije maanden met 25 telers. Het PT was tevreden met de uitkomst. In 2011 en 2012 werkt het systeem met een vereveningsmethode waarbij telers hun jaarverbruik gas opgeven en ook hoeveel stroom ze leveren aan het net, via de WKK. Als de emissieruimte wordt beperkt, zullen meer telers niet aan de norm voldoen, en dus moeten betalen.

De kosten voor telers worden nog steeds als beperkt ingeschat, omdat de sector goed op koers ligt met het terugbrengen van de CO2- uitstoot. De stroomlevering kan echter dalen wanneer de WKK langdurig niet rendeert door de toenemende productie van elektriciteit uit goedkope bronnen als kolen.

Het PT noemt de vereveningsmethode voor 2011 en 2012 heel simpel, maar geen goede graadmeter voor individuele CO2-prestaties.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Gat in de ozon , zure regen. Nu CO2, De grootste leugen van deze eeuw,.De politiek knikt ja, de multinational lacht. (kolencentrtales ) En boeren en burgers zwoegen voort. Zo ook ons klimaat ze zullen het niet kunnen stoppen.

Of registreer je om te kunnen reageren.