Home

Nieuws

CBL: strengere eisen keten door Ehec

Leidschendam – Supermarkten zullen na de Ehec-uitbraak pleiten voor strengere hygiëne-eisen voor productie en levering van groente en fruit. Dat is het logische gevolg van de omvangrijke uitbraak met dramatische gevolgen voor zoveel consumenten, zegt Marc Jansen directeur consument en kwaliteit van het CBL.

Nader onderzoek moet uitwijzen waar de besmetting met Ehec plaatsvond, maar aanscherping van voedelveiligheidsstandaarden als GlobalGap, BRC of IFS ligt voor de hand, stelt Jansen. "We zullen daar als CBL voor pleiten." Drie jaar geleden vond ook een ernstige uitbraak plaats in de Verenigde Staten. "Ook dat heeft toen tot aanscherping van voedselveiligheidsregelgeving geleid."

Eerder vond Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Noord Glaskracht, het nog te vroeg om te speculeren over strengere regelgeving, maar sloot een verscherping niet uit.

Duitsland heeft met een eigen QS-voedselveiligheidscertificaat strikte keteneisen, toch is de uitbraak in verband gebracht met een Duits productiebedrijf voor kiemgroente. Eerder pleitte de Duitse boerenorganisatie voor strenge importeisen toen de verdenking nog op Spaanse komkommers lag.

Of registreer je om te kunnen reageren.