Home

Nieuws

Britten trekken blauwtongmaatregelen in

Londen – De vanwege de blauwtong epidemie in Groot-Brittannië geldende maatregelen voor de export van runderen en schapen worden per 5 juli ingetrokken. Dat heeft staatssecretaris Jim Paice van landbouw meegedeeld. Volgens Paice ’is dat fantastisch nieuws voor de boeren.’

Door het intrekken van de maatregelen, die al sinds 2007 van kracht zijn, kunnen Britten vee exporteren zonder verplichte vaccinatie of transportbeperkingen. Dat maakt vooral de handel met de grootste afnemer Ierland een stuk eenvoudiger. Invoer van vee uit landen die nog niet blauwtong-vrij zijn verklaard, blijft echter wel aan strikte controles onderhevig.

De Britse regering wil ondertussen dat Brussel het veehouders toestaat om hun dieren vrijwillig tegen blauwtong te vaccineren. Onder de huidige regels is dat niet mogelijk als een land blauwtong-vrij is verklaard. ’’De regering voert druk uit om op Europees niveau veranderingen door te voeren,” aldus een woordvoerder van het plattelandsministerie Defra.

Of registreer je om te kunnen reageren.