Home

Nieuws 179 x bekeken

Britse opperrabbijn: Nederland maakt einde aan religieuze vrijheid

Den Haag – Een verbod op de onverdoofde rituele slacht is het begin van het einde van de religieuze vrijheid in Nederland en mogelijk zelfs de gehele Europese Unie.

Dat zei de opperrabbijn Jonathan Sacks, lid van het Britse Hogerhuis, vandaag in een hoorzitting in de Tweede Kamer over het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren. ”Dit land zal het eerste zijn sinds de oprichting van de EU dat de rituele slacht verbiedt”, zei hij. ”Mogelijk zullen andere lidstaten volgen. In retroperspectief kan men straks zeggen: in Nederland stierf de religieuze vrijheid.”

Sacks vloog vandaag speciaal voor de hoorzitting naar Nederland. Voorafgaand aan het debat werd hij ontvangen door Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Hij vindt een verbod disproportioneel, omdat het een inperking van de godsdienstvrijheid betekent, zonder dat er eensluidend wetenschappelijk bewijs bestaat voor extra dierenleed.

Integendeel zelfs. Volgens Sacks is er geen enkel onderzoek dat aantoont dat de koosjere slacht meer stress en pijn oplevert. Hij noemde het doden van dieren volgens de joodse sjechieta ’de meest humane slachtmethode’. Slachters krijgen een intensieve training, gebruiken een zeer scherp mes en staan onder strenge overheidscontrole. ”Religieuze vrijheid en dierenwelzijn kunnen dus hand in hand gaan”, aldus Sacks.

Of registreer je om te kunnen reageren.